Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ


ΤΙΤΛΟΣ


Τίτλος: ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Περιγραφή: ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣΙΑΝΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ. ΘΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΒΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΑΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΕΝΩ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΘΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ.
Συντάκτης: ΜΑΝΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
Επίπεδο δυσκολίας: College / Adult
Βιογραφικό σημείωμα: Technology
Λέξεις κλειδιά: ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ, ΚΑΤΟΨΗ, ΚΑΝΝΑΒΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ. ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΤΑΞΙΑ, ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΙΣΙΑΣ. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΥΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΘΕΤΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.

LE CORBUSIER
VERS UNE ARCHITECTURE, PARIS 1923ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΕΔΙΟ:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ Η ΤΟΥ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ. Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣΑΝΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ Χ,Υ. ΜΕ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ Χ,Υ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ Σ. Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ Σ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΟΧ ΚΑΙ ΟΥ. ΤΟ ΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΥΤΩΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΝΑΒΟΣ. Η ΧΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΒΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ 3 ΤΡΟΠΟΥΣ: Α)ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, Β)ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΑΚΑ(ΚΑΝΑΒΟΠΛΑΚΑ) ΚΑΙ Γ)ΕΙΔΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ(ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟΓΡΑΦΟ). Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ 2 ΤΡΟΠΟΥΣ :Α)ΚΑΡΤΕΣΙΑΝΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ Χ,Υ ΚΑΙ Β)ΠΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ D(ΠΟΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ) ΚΑΙ α(ΠΟΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ).


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ:
ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟ, ΕΙΤΕ ΑΦΟΡΑ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (ΕΠΙΠΛΟ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ), ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ "ΣΧΕΔΙΟ". Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ.


ΕΡΓΑΣΙΑ

Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας οι μαθητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ενός Τοπογραφικού σχεδίου και ενός Αρχιτεκτονικού. Επίσης, θα μπορούν να αλλάζουν τα πραγματικά μήκη πλευρών σε σχεδιαστικά με τη βοήθεια των κλιμάκων. Τέλος, θα είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τα πάχη των γραμμών που θα χρησιμοποιήσουν για την τελική παρουσίαση της εργασίας τους.

Η εργασία θα είναι ομαδική. Οι μαθητές θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη θα ασχοληθεί με την τοπογραφική αποτύπωση, ενώ η δεύτερη με την αποτύπωση μίας κάτοψης.

1η Ομάδα:
Σε χαρτί σχεδίασης 35Χ50cm να σχεδιάσετε έναν κάνναβο με γεωμετρική κατασκευή για τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος σε κλίμακα 1:500.
Οι συντεταγμένες των σημείων που θα απεικονιστούν στο διάγραμμα κυμαίνονται από (0,0)έως(200,150).
α)Να προσδιορίσετε το βήμα του καννάβου.
β)Να τοποθετήσετε τα σημεία Α(55,75)και Β(110,110).
γ)Με πολικό άξονα τη γραμμή ΑΒ να αναφέρεται τα σημεία:
Γ με πολική γωνία 48g και απόσταση ΑΓ=32 m
Δ με πολική γωνία 210g και απόσταση ΑΔ=17.4 m
Ε με πολική γωνία 320g και απόσταση ΑΕ=20 m
Ζ με πολική γωνία 390g και απόσταση ΑΖ=23m

2η Ομάδα:
Να σχεδιάσετε την κάτοψη μιας μικρής παραθεριστικής κατοικίας με την χρήση του καννάβου σε κλίμακα 1:50 και να σχεδιαστεί με μελάνι με τα κατάλληλα πάχη γραμμών.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


1η Ομάδα: Τοπογράφοι
Αρχικά θα πάρετε ένα χαρτί σχεδίασης 35Χ50 και θα σχεδιάσετε επάνω έναν κάναβο (τα κουτάκια θα έχουν διαστάσεις 10cm) με γεωμετρική κατασκευή σε κλίμακα 1:500. Στην συνέχεια θα προσδιορίσετε το βήμα του κανάβου με βάση τον πίνακα που σας έχει δοθεί. Αφού έχετε ορίσει το βήμα θα πάτε και θα βάλετε το σημείο Α(55,75)στις αντίστοιχες συντεταγμένες και το σημείο Β(110,110). Αφού θα έχετε τοποθετήσει τα σημεία Α και Β θα πάρετε ως πολικό άξονα την γραμμή ΑΒ και θα σημειώσετε τα αλλά σημεία(Γ,Δ,Ε,Ζ) ανάλογα με την απόσταση και την γωνία που σας δίνεται σε βαθμούς. Όταν τελειώσετε θα ενώσετε τα σημεία μεταξύ τους.

2η Ομάδα: Άρχιτέκτονες
Αρχικά θα πάρετε μια κόλλα σχεδίασης σέλερ 35Χ50 και θα σχεδιάσετε τον κάναβο με τις διαστάσεις που σας δίνονται στην κλίμακα που σας έχει ζητηθεί. Έπειτα θα αρχίσετε να σχεδιάζεται την κατοικία με την βοήθεια του κανάβου στην ανάλογη κλίμακα. Στο σχέδιο επάνω σας δείχνει πως ακριβός είναι η κατοικία πάνω στον κάναβο. Μόλις τελειώσετε την σχεδίαση με μολύβι, θα περάστε με μελάνι μόνο την κατοικία με τα ανάλογα πάχη γραμμών. Έτσι θα πρέπει να είναι το τελικό αποτέλεσμα που θα παραδώσετε.


Επισπευτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες για περισσότερες πληροφορίες:
ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ:
http://www.art-teachers.com/content/view/203/53/1/2/

ΠΑΧΗ ΓΡΑΜΜΩΝ:
http://www.artiosxima.com/index.php?option=com_content&task=view&id=88&Itemid=81#9

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ:
http://www.ggtop.gr/ggcad/BSP-PIN.htm

ΚΑΤΟΨΗ:
http://www.artiosxima.com/index.php?option=com_content&task=view&id=88&Itemid=81#3EVALUATION
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Σύμφωνα με τα όσα διδάχτηκαν οι μαθητές στο μάθημα του Τοπογραφικού – Αρχιτεκτονικού σχεδίου μπορούν να :
1. ξεχωρίζουν το Τοπογραφικό από το Αρχιτεκτονικό σχέδιο.
2. κάνουν την ανάλογη μετατροπή των διαστάσεων στην εκάστοτε κλίμακα που τους ζητείται.
3. σχεδιάσουν ένα τοπογραφικό διάγραμμα πάνω σε έναν κάναβο γεωμετρικής κατασκευής.
4. μετράνε με το βαθμογνομόνιο και να σημειώνουν τις γωνίες με τους βαθμούς που τους ζητάνε.
5. τοποθετούν τα σημεία πάνω στον κάναβο με πολικό άξονα σύμφωνα με τις τιμές που τους δίνονται.
6. ξεχωρίζουν το σκαρίφημα από το σχέδιο με μολύβι και από το σχέδιο με μελάνι.
7. ξεχωρίζουν την σχεδίαση μιας κάτοψης πάνω σε κάναβο.
8. διακρίνουν τα κατάλληλα πάχη γραμμών που χρειάζονται για το ανάλογο σχέδιο.


ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
Τοπογραφικό Σχέδιο:
Η επιλογή του θέματος έγινε διότι το τοπογραφικό σχέδιο είναι ένα μέσο που μας βοηθά στην απεικόνιση κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς επίσης και του ανάγλυφου του εδάφους,σύμφωνα πάντα με κάποια σταθερά σημείο στο χώρο(όπως η επιφάνεια της θάλλασας).Επιπλέον είναι σχέδιο που θα μας παρουσιάσουν το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να κτιστεί το κτίριο,τους βασικούς δρόμους, το άμεσα δομημένο περιβάλλον(γειτονικά κτίρια),το φυσικό περιβάλλον και ακόμα την μορφολογία του εδάφους(υψομετρικές καμπύλες).

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο:
Η επιλογή του θέματος έγινε διότι η αρχιτεκτονική στις μέρες μας έχει πολύ μεγάλη άνθηση. Βλέπουμε καθημερινά μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα τα οποία αποσκοπούν είτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών μας (όπως στέγαση), είτε για σκοπούς καλαισθησίας στον ευρύτερο χώρο. Ένα κτιριακό έργο είναι σε θέση να καλύπτει αρκετές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου όπως ασφάλεια, προστασία, διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής, ανάγκες που συνδέονται με τη φυσιολογία μας (ύπνος, ανάπαυση, υγιεινή), ανάγκες κοινωνικής συναναστροφής, ανάγκες εργασίας, ελευθέρου χρόνου και πνευματικής ζωής.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ
Τοπογραφικό Σχέδιο:
1.Καθηγητές: Το συγκεκριμένο μάθημα διδάσκεται από Πολιτικούς Μηχανικούς και Τοπογράφους σε Τεχνικά Λύκεια.
2.Μαθητές: Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές ΤΕΕ του Β’ Κύκλου της Β και της Γ Τάξης(Λυκείου), όπου μαθαίνουν τι ονομάζουμε Τοπογραφικό Σχέδιο και πως το σχεδιάζουμε.
3.Οργάνωση ομάδων: Η εργασία είναι ομαδική.

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο:
1.Καθηγητές: Το συγκεκριμένο μάθημα διδάσκεται από αρχιτέκτονες στα Τεχνικά Λύκεια στον τομέα των κατασκευών.
2.Μαθητές: Το θέμα απευθύνετε σε μαθητές ΤΕΕ του β’ κύκλου της Β’ και της Γ’ τάξης(λυκείου), όπου μαθαίνουν τι ονομάζουμε Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και πως το σχεδιάζουμε.
3.Οργάνωση ομάδων: Η εργασία είναι ομαδική.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Τοπογραφικό Σχέδιο:
Με αυτή την ιστοεξερεύνηση οι μαθητές θα δραστηριοποιηθούν μέσω του διαδικτύου και θα συλλέξουν πληροφορίες.
Μετά το τέλος της εργασίας ο μαθητής θα είναι σε θέση να:
α)Να μπορούν να σχεδιάσουν ένα τοπογραφικό διάγραμμα πάνω σε έναν κάναβο γεωμετρικής κατασκευής.
β)Να μπορούν οι μαθητές να μετράνε με το βαθμογνομόνιο και να σημειώνουν τις γωνίες με τους βαθμούς που τους ζητάνε.
γ)Να μπορέσουνε να τοποθετούν τα σημεία πάνω στον κάναβο με πολικό άξονα σύμφωνα με τις τιμές που τους δίνονται.

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο:
Με αυτή την ιστοεξερεύνηση οι μαθητές θα δραστηριοποιηθούν μέσω του διαδικτύου και θα συλλέξουν πληροφορίες.
Μετά το τέλος της εργασίας ο μαθητής θα είναι σε θέση να:
Α)Να ξεχωρίζει το σκαρίφημα από το σχέδιο με μολύβι και από το σχέδιο με μελανί.
Β)Να μπορεί να ξεχωρίζει τα διάφορα πάχη γραμμών.
Γ)Την μετατροπή του σχεδίου από μια κλίμακα σε μια άλλη.
Δ)Την σχεδίαση μιας κάτοψης πάνω σε κάναβο.


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Για την αξιολόγηση δίνεται διαβαθμισμένο πλαίσιο κριτηρίων όπου αρχικά συμπληρώνεται από τον καθηγητή. Θα μπορούσαν όμως να συμμετέχουν και οι μαθητές σε αυτό για να δουν αν η εργασία τους ήταν σωστή η χρειάζεται να συμπληρώσουν η να διορθώσουν κάποια πράγματα. Το διαβαθμισμένο πλαίσιο βρίσκετε στο πεδίο <>.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τοπογραφικό Σχέδιο:
Το συγκεκριμένο μάθημα είναι πολύ σημαντικό για όσους ασχοληθούν με τις κατασκευές διότι θα μπορούν να <<διαβάσουν>> ένα τοπογραφικό σε περίπτωση που τους ζητηθεί.
Αρχιτεκτονικό Σχέδιο:
Είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για όσους εργαστούν στον κατασκευαστικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου